Créixems: mineralitzants i vitamínics

Créixens.


Els créixems (Nasturtium officinale) són fàcils d’aconseguir avui dia en qualsevol botiga ben assortida de verdures on probablement la anormalització lingüística del país els catalogarà amb el nom més conegut de berros. Tot i així, val la pena ressaltar que és una planta ben autòctona, amb noms també autòctons com clenxes o glinxes, que es pot trobar en rius i rierols de les nostres comarques, en indrets en què l’aigua quedi una mica estancada, poc fonda i amb una certa aportació de matèria orgànica no contaminant. Les fulles compostes, amb folíols ovalats i carnosos de gust picant, van brotant de tiges llargues i horitzontals, una mica submergides i arrelades a l’aigua. Les flors són importants de conèixer: crucíferes, amb quatre pètals blancs petits i agrupades en inflorescències que van estirant bajoquetes al llarg de la tija. Aquest detall i la picantor de les fulles ens pot permetre distingir-les d’altres plantes aquàtiques que comparteixen ecosistema i els noms de les quals ja adverteixen que no és or tot el que lluu: créixens de cavall, créixens bords i clenxots.

Els créixems són un deliciós aperitiu en amanides, però, a més, aporten vitamines C, B i A i minerals com el calci o el ferro en quantitats molt superiors a la major part de verdures i hortalisses habituals. Aquesta qualitat alimentària aconsella el seu consum en tractaments depuratius i tònics del fetge i de la pell, en la convalescència o en la prevenció de malalties, en anèmies, etc.