Carabasses.
La
carabassa o carbassa és un típic fruit de consum hivernal. El seu origen és
americà i s’han aconseguit varietats de totes mides, formes i colors. De fàcil
conreu, sempre que es disposi d’un terreny fèrtil i espaiós, la carbassera
estén les tiges horitzontals al llarg i ample del terreny, per la qual cosa pot resultar
indesitjable en hortets petits. Necessita un bon adobat i reg freqüent durant l’estiu.
Les seves grans flors grogues poden ser masculines o femenines, però són les
femenines les que es converteixen en carbasses si reben una pol·linització
adequada.
La polpa dolça
forma part d’alguns dels típics plats hivernals, com ara purés o estofats. Resulta depurativa, poc
calòrica i desinflamatòria dels aparells urinari i digestiu. Poc conegut del gran públic resulta, tanmateix, la
funció remeiera de les llavors. Un grapat diari esdevé un complement molt
adequat en la prevenció d’infeccions urinàries i de la prostatitis, gràcies a
les substàncies desinflamatòries que conté i al contingut en seleni, uns dels
minerals bàsics per controlar els processos degeneratius de les cèl·lules a la
vellesa.