Caputxina: un curiós aperitiu

Caputxina.


La caputxina (Tropaeolum majus) és una típica planta de balcons, torretes i jardins que, procedent de Sud-amèrica, s’ha adaptat molt bé al nostre clima i ja fa força anys que conviu amb nosaltres. Les seves llavors germinen soles i fàcilment en qualsevol tros o jardí que es regui de tant en tant. Les seves tiges tendres tendeixen a penjar i a arrossegar per terra. Les fulles són amples i arrodonides, d’un verd lluent i sense pèls. Les flors són grogues i carbasses, amb cinc pètals grans i brillants que s’encongeixen cap a una gola rodejada de curioses barbes i de taques vermelles. En un racó arrecerat, la caputxina pot florir en qualsevol estació de l’any.

La curiositat de la caputxina és que no sols ens pot amenitzar el jardí amb la bellesa de les seves flors sinó que ens pot alegrar la taula i la salut, gràcies a les vitamíniques substàncies que atresora. En efecte, tant les fulles com les flors poden donar un toc exòtic a les nostres amanides, ornar-les de gustos àcids i una mica picants, i enriquir-les amb elevades dosis de vitamina C. A més, contenen substàncies sedants, expectorants i antibiòtiques que ajuden a curar les infeccions respiratòries i urinàries. Bon profit!