Arboç: un fruit embriagador

Arboç.

És a finals de tardor i principis d’hivern que l’arboç (Arbutus unedo) ofereix a ocells, mamífers i excursionistes l’agradable sorpresa dels seus penjolls de fruits vermellosos i ataronjats. Coneguts amb el nom de cireretes d’arboç o de pastor, segons la comarca, constitueixen un aliment de gran importància ecològica en una època en què les reserves alimentàries del bosc es troben ja en forta regressió. El nom d’aquest arbust, que pot arribar perfectament a convertir-se en un arbre de mida mitjana, ha produït nombrosos topònims (l’Arboç, l’Arbocet, les Arboceres) i és de tots ben coneguda la seva presència en l’escut de Madrid. Tot plegat, ens indica la seva singularitat en el paisatge mediterrani. Tot i ser abundant, evita els sòls calcaris i prefereix el substrat àcid que li proporcionen roques com el gres o el granit. Les fulles són perennes, llustroses, lanceolades i dentades. Les flors són petites campanetes blanques, molt oloroses i mel·líferes.

No destaca gaire a nivell medicinal. Les fulles, astringents i antisèptiques, s’utilitzen en casos de diarrea, malalties urinàries, angines, etc. Més curiós resulta el consum popular dels fruits, ja que poden arribar a fermentar encara a l’arbre i, per tant, poden provocar un cert estat narcòtic, d’ebrietat o de mal de cap, per la presència d’alcohol en la polpa. Sembla que el nom unedo de la seva denominació llatina aconsella precisament que cal consumir-ne ‘només un’, per si de cas, tot i que també es pot referir al fet que el seu gust fat i insuls no desperta l’ànim de consumir-ne gaires més.