Càdec: la ginebra mediterrània

Mata de càdec.


El càdec (Juniperus oxycedrus) és un arbust molt semblant al ginebre (Juniperus communis) tot i que ocupen nínxols ecològics separats. Tots dos tenen fulles rígides, curtes, aciculars i punxegudes, però mentre el ginebre sols té una ratlla blanca a l’anvers, el càdec en té dues. Per altra banda, els fruits o gàlbuls madurs del ginebre són blaus i negrosos, mentre que els del càdec són bruns i roginosos. El ginebre és propi dels climes més freds i s’enfila per sobre dels 2.000 metres d’altitud i sestén cap a l’Europa més atlàntica i continental. En canvi, el càdec ocupa els ambients més mediterranis, secs i càlids. Aquesta situació adjacent es fa palesa en qualsevol excursió que pugi des de la terra baixa fins als altiplans de la Mussara, Montsant o els Ports: passarem irremeiablement del domini de romanins, argelagues i càdecs al de boixos, grèvols i ginebres.


Els fruitets del càdec s’han utilitzat com els del ginebre en la medicina popular: diürètics, estimulants del ronyó, digestius, carminatius (gasos intestinals), cistitis i afeccions urinàries, reumatisme, gota, infeccions respiratòries, etc. Fins i tot, la llarga estada dels anglesos a Menorca, on el ginebre falta absolutament, va obligar a fabricar ginebra amb els succedanis gàlbuls del càdec, que produeixen un destil·lat menys fi i aromàtic que l’original anglès però que encara avui dia és típic de l’illa. Un dels usos més tradicionals del càdec és la miera o oli de càdec, que s’extreu de la destil·lació dels troncs i arrels gruixudes. Aquesta mena de suc xaropós i reïnós s’utilitzava per curar radicalment les llagues, afeccions cutànies i inflamacions articulars, tant en persones com en animals.