Nou de la noguera.
El noguer (Juglans regia) és un arbre d’ambient
selectiu, més fàcil de trobar en masies i camps de conreu que en estat
silvestre, tot i que està acreditada científicament la seva presència natural a
Catalunya des de fa milers d’anys. La seva valuosa fusta i el seu escàs nombre
ha impedit que hagin arribat fins als nostres dies exemplars centenaris. Els
noguers són arbres lligats a valors mítics positius i negatius: punts de trobada de bruixes i la dubtosa fama de ser danyosos per a qualsevol que en dormi a l’ombra.
Les nous tenen un gran valor alimentari, riques
en vitamines B i E, antioxidants, àcids orgànics i minerals. El seu consum
continuat i moderat ajuda a prevenir problemes de cor i a controlar l’arterioesclerosi,
la pressió arterial i el colesterol. En l’antiguitat, en canvi, es consideraven
pernicioses per a l’estómac i, en comptes de producte alimentari, eren més
aviat un producte terapèutic que s’utilitzava contra els verins mortífers,
gangrenes, mossegades d’animals, etc. Al nostre país, les nous tendres picades
amb la pell són l’element bàsic de les ratafies tradicionals. Respecte a les
fulles, tenen una gran proporció de tanins i substàncies astringents i
antisèptiques; la seva cocció serveix per a rentats externs contra tot tipus de
llagues, hemorroides, penellons, etc. També es pot beure per tractar les
infeccions d’orina, les diarrees i per disminuir la proporció de sucre a la
sang. Això sense oblidar altres propietats, com la fabricació de tints naturals
o per posar a les olives macerades i evitar que s’estovin.