Noguer: ratafia i altres coses

Nou de la noguera.


El noguer (Juglans regia) és un arbre d’ambient selectiu, més fàcil de trobar en masies i camps de conreu que en estat silvestre, tot i que està acreditada científicament la seva presència natural a Catalunya des de fa milers d’anys. La seva valuosa fusta i el seu escàs nombre ha impedit que hagin arribat fins als nostres dies exemplars centenaris. Els noguers són arbres lligats a valors mítics positius i negatius: punts de trobada de bruixes i la dubtosa fama de ser danyosos per a qualsevol que en dormi a l’ombra.

Les nous tenen un gran valor alimentari, riques en vitamines B i E, antioxidants, àcids orgànics i minerals. El seu consum continuat i moderat ajuda a prevenir problemes de cor i a controlar l’arterioesclerosi, la pressió arterial i el colesterol. En l’antiguitat, en canvi, es consideraven pernicioses per a l’estómac i, en comptes de producte alimentari, eren més aviat un producte terapèutic que s’utilitzava contra els verins mortífers, gangrenes, mossegades d’animals, etc. Al nostre país, les nous tendres picades amb la pell són l’element bàsic de les ratafies tradicionals. Respecte a les fulles, tenen una gran proporció de tanins i substàncies astringents i antisèptiques; la seva cocció serveix per a rentats externs contra tot tipus de llagues, hemorroides, penellons, etc. També es pot beure per tractar les infeccions d’orina, les diarrees i per disminuir la proporció de sucre a la sang. Això sense oblidar altres propietats, com la fabricació de tints naturals o per posar a les olives macerades i evitar que s’estovin.