Oliver: per a la sang

Olivera.


L’oliver (Olea europaea) és l’arbre mediterrani per excel·lència. La varietat agrícola que coneixem deuria sorgir a l’Orient mitjà, des d’on fou escampada per tot els països mediterranis gràcies a les incursions comercials de fenicis i grecs. La seva forma silvestre és l’ullastre, arbret espinós de fulles més petites i que forma part dels nostres ecosistemes litorals. L’oli d’oliva ha estat ingredient bàsic de receptes mil·lenàries per elaborar ungüents i maceracions de tota mena gràcies a la seva capacitat d’absorció de les essències i substàncies contingudes en els òrgans vegetals.


Deixarem per a una altra ocasió les innombrables propietats medicinals de les olives i de l’oli d’oliva per referir-nos exclusivament a les de les fulles de l’oliver, que no són tan conegudes. Tant les fulles dels arbres conreats com les dels silvestres tenen reconegudes propietats hipotensores, diürètiques i vulneràries. La tradició popular n’ha parlat sempre com un eficaç remei per ‘rebaixar la sang’, fent referència a l’eficàcia de la seva infusió per abaixar els nivells de la pressió arterial. De la mateixa manera, se l’ha trobat útil per reduir els nivells de sucre i la retenció de líquids.