Pericó: l’herba màgica de Sant Joan

Pericó o herba de Sant Joan.


Poques herbes tenen a Catalunya més fama i virtuts ancestrals que l’humil pericó (Hypericum perforatum). El seu altre nom, herba de Sant Joan, fa referència a l’època de la seva floració, que és també la més venerada per bruixots, fetilleres i curanderes per a la recol·lecció de plantes sagrades i l’obtenció de les energies còsmiques més favorables. El pericó té mig metre d’alçada, de tija rígida i fulles petites plenes de glàndules, petits punts que semblen foradets en contemplar-los a contrallum (d’on prové el seu nom científic: perforatum). Els pètals grocs, grans i lluminosos, també puntejats de glàndules negres, conformen unes inflorescències denses i atractives.


Aquestes glàndules de fulles i flors, plenes d’essències químiques molt diverses, són les responsables de les múltiples propietats d’aquesta planta. La més tradicional és el famós oli de pericó, que es fa macerant la planta fresca amb oli d’oliva i que serveix per curar cremades, ferides, llagues, mal d’esquena i cops. A nivell intern, el pericó es considera digestiu, tònic i antidepressiu. Conegut per algun medi publicitari com el «prozac» vegetal, ajuda a curar les depressions lleus i els estats anímics de poca vitalitat. La planta, doncs, que ja servia a l’Edat Mitjana per foragitar el Mal, serveix ara per foragitar el Mal més famós de l’època moderna. Compte amb un ús perllongat d’aquesta planta, ja que produeix hipersensibilització a la llum solar, cosa que pot derivar en taques i despigmentacions a la pell!