Pi: per a la bronquitis

Pinya del pi blanc.



A les nostres comarques es localitzen diverses classes de pins. Els cinc més importans són: el pi blanc (Pinus halepensis) a les terres baixes, el pi roig (Pinus silvestris) a la muntanya mitjana, el pinastre (Pinus pinaster) en sòls àcids de granit i gres, el pi pinyer (Pinus pinea) en rieres i sòls arenosos i la pinassa (Pinus nigra) a la muntanya mitjana més seca. La seva identificació s’aconsegueix amb l’observació de les fulles, més llargues o més curtes, i de les pinyes, més grans o més petites. Excepte els grans pinyons del pi pinyer, tan apreciats en la nostra alimentació, els altres pinyons són petits i enganxats a una aleta, essent fonamentals en la dieta de molts animalons del bosc.


La reïna o la trementina que se’n destil·la són les substàncies més tradicionals i reconegudes per la medicina popular. Se’n feien ungüents i locions per a malalties de la pell, respiratòries, dolors musculars, reuma, inflamacions urinàries, etc. Tanmateix, tenen el risc de produir irritació i una forta rubefacció, per la qual cosa s’han de diluir amb una formulació adequada. És més fàcil i menys perillós aprofitar les fulles i, sobretot, les gemes tendres primaverals, amb les quals es poden fer infusions, xarops, caramels, bafs i banys medicinals. Tenen propietats antisèptiques, expectorants i balsàmiques i ajuden en la curació de les malalties respiratòries: bronquitis, asma, ronquera, tos, etc.