Menta: digestiva, antisèptica i estimulant

Menta.


Des que la gelosa Persèfone transformà la bella nimfa Mintha en aromàtica herba, l’àmbit geogràfic de la coneguda menta no ha cessat d’augmentar des d’Ibèria fins a Xina, cercant sempre els indrets frescos i aigualosos que potser recorden el rierol on la nimfa prenia el seu  mitològic bany. Des d’aleshores, la menta ha mutat en múltiples  espècies que tenen en comú el rizoma subterrani, les fulles oposades d’un verd intens i llustrós, i l’essència aromàtica que desprèn quan es toca. Les diferències són subtils: les flors rosades en espigues més o menys allargades, més o menys arrodonides; la qualitat de l’aroma, més forta o més suau, més aspra o més dolça.


Els usos i propietats de la menta són interminables: analgèsica, afrodisíaca, digestiva, antisèptica, antispasmòdica, estimulant. Aquestes propietats depenen especialment del percentatge de mentol emmagatzemat en les fulles, raó per la qual és preferible acudir a les espècies cultivades que deriven de la Mentha piperita. Si més que medecina el que voleu és una tisana estomacal que substitueixi el cafè i aromatitzi la sobretaula, en aquest cas decanteu-vos pel delicat perfum i el dolç sabor de la Mentha pulegium, popularitzada amb el nom de «poleo-menta». Totes dues espècies les podem adquirir en qualsevol centre de jardineria i plantar-les en una raconada humida de l’hort o del jardí. Una digestió pesada, un còlic intestinal, mal alè a la boca, bronquitis o tos, desànim, tensió nerviosa, migranyes, ferides... res no hi ha que la menta no ajudi a resoldre! Fins i tot diuen que els efluvis eròtics de la nimfa que va seduir el déu Plutó ens poden impulsar i acompanyar pels complexos viaranys de l’amor!