Xicoira: l’amiga del fetge

Xicoira.


La xicoira salvatge (Cichorium intybus) creix per tots els sòls incultes del país: vores de camins, erms, secans, etc. Mentre la base foliar presenta fulles grans i retallades, les tiges que s’enlairen són obertes, anguloses i rígides, amb fulles escasses i petites. Entremig, hi creixen flors compostes, de pètals d’un blau pur i cridaner, molt abundants i escampades, i que destaquen al matí enmig de la tonalitat seca i esgrogueïda que pren la vegetació de «males herbes» a principis d’estiu.


La xicoira era ja un clàssic remei en temps dels egipcis i dels grecs. Sola o combinada amb altres plantes amargues, se’n feia infusió o xarop molt beneficiosos per al fetge, en el sentit de millorar la producció de bilis, depurar i tonificar l’organisme. Aquestes virtuts van propiciar-ne la domesticació agrícola, de la qual procedeixen les conegudes escaroles i endívies. Les fulles més tendres de la base de la xicoira es poden consumir crues, en amanides primaverals d’alt valor depuratiu i aperitiu. També l’arrel, en varietats millorades per a tal fi, és utilitzada per a la producció de succedanis del cafè, ben coneguts per tothom. De la infusió poc concentrada de flors i fulles, en resulta una infusió amarga, digestiva i diürètica que va molt bé després d’algun àpat excessiu.