Tomaquera borda: un analgèsic perillós

Tomaquera borda.


La morella negra (Solanum nigrum) és una herbàcia de mig metre d’alçada anomenada tomaquera borda a les nostres contrades per les petites baies que a la tardor prenen sovint un color vermellós, encara que altres vegades pot ser ataronjat o negre. Les fulles són toves, ovalades, de dents amples i amb una mica de borra. Les flors són petites i blanques, amb cinc pètals. Malgrat les ostensibles diferències amb els tomàquets, la nomenclatura popular no s’allunya gaire de la realitat. I és que aquesta herbàcia pertany a la família de les solanàcies, tan lloada per la comestibilitat de nombroses espècies (patateres, tomaqueres, alberginieres...) com temuda per la potent toxicitat d’alguns dels seus components químics en plantes com la belladona, la mandràgora, l’estramoni o el tabac.


La tomaquera borda viu en horts de regadiu i erms urbans i rurals. És una típica «mala herba» de caràcter nitròfil, que necessita per desenvolupar-se abundant nitrogen i matèria orgànica. Les seves virtuts tradicionals es basaven en el contingut moderat de solanina que hi ha en tota la planta, una substància capaç de paralitzar i sedar els nervis sensitius i motors. La seva ingestió, doncs, no està exempta de perills, tot i que antany s’havia utilitzat per calmar les crisis i els espasmes gàstrics, hepàtics i nerviosos. Menys perillós resulta aprofitar la cocció de les fulles en tractaments analgèsics externs contra les hemorroides, l’artritis, les contusions, etc. En l’antiga Farmacopea formava part de nombrosos preparats analgèsics com el «bàlsam tranquil» o l’ungüent «Populeon».