Fel de la terra: un amarg aperitiu

Flors de fel de la terra.


Aquesta herba humil, coneguda com fel de la terra (Centaurium erythraea) per la seva amargor, passa quasi desapercebuda quan roman en estat vegetatiu, però crida verament l’atenció quan en la floració aixeca una tigeta erecta de 30-50 cm acabada en una inflorescència delicadíssima de flors roses molt nombroses que, enmig de la uniformitat vegetal del paisatge estival, brilla en la penombra de senders i camins de bosc. Les fulles, estretes i enteres, formen una roseta basal i van pujant oposades tot al llarg de la tija floral. Creix en boscos una mica ombrejats i frescos de tot arreu.

Tal com insinua el curiós nom popular, és aquesta una planta amarga com el fel, de la qual es recol·lecten les summitats florides i s’assequen ràpidament perquè en mantinguin el color rosat. Com altres amargues similars, s’utilitza per fer infusions o vins aperitius que obrin la gana —a l’estil del vermut— ja que estimula la secreció de sucs digestius, tonifica el fetge i l’estómac, evita les fermentacions i gasos, etc. Malauradament, el seu gust tan amarg exigeix que sigui consumida amb algun edulcorant o barrejada amb altres plantes més aromàtiques, com l’anís.