Mata de boixerola.
La
boixerola (Arctostaphylos uva-ursi) és un subarbust de tiges baixes que s’arrosseguen
sobre el terra, tot formant àmplies catifes verdes per sota dels pins. Les
fulles són arrodonides, enteres, lluents i persistents. Les flors són petites
campanetes rosades que pengen tímidament entre les fulles. Els fruits maduren a
l’estiu i són vermells i farinosos, de poc gust, però comestibles i útils per a
la fauna, tal com esmenta el seu nom popular de raïm d’ós. Al Camp, la boixerola creix en les parts més altes de les serres, a
partir de 800 metres ,
prefereix certa obaga i té poques exigències quant a humitat i fertilitat.
Les fulles són molt apreciades com a diürètiques i antisèptiques de les vies
urinàries. La cocció de les fulles s’ha de beure tres o quatre cops al dia
durant un llarg període de temps. Ajuda a combatre la cistitis, el mal de
pedra, l’enuresi i diverses malalties del
ronyó i de la bufeta.