Grèvol: per tonificar el Nadal

Mata de grèvol.


Com el vesc, de què parlàvem fa un temps, el grèvol (Ilex aquifolium) és una altra de les típiques plantes nadalenques, la utilització excessiva de la qual a efectes ornamentals ha determinat la seva protecció en algunes comunitats, com ara Catalunya. I és que les fulles lluents i espinoses i els fruits vermells i arraïmats, tot just madurs en ple hivern, l’han convertit en obscur objecte de desig per part de les tribus urbanes, a risc de deixar els nostres boscos sense un dels complements energètics que diversos ocells i mamífers necessiten per suportar una època no precisament sobrera en recursos alimentaris.

Com a medicinal, el grèvol és una planta de dubtosa reputació, tant ecològica com sanitària, i que pot ser fàcilment substituït per altres plantes amb resultats idèntics. Tanmateix, ni que sigui per motius etnològics, la citem per la virtut reconeguda de les fulles com a tòniques, antiespasmòdiques, febrífugues i diürètiques. Aquestes propietats el fan indicat en cas d’inapetència, grips, bronquitis, reumatisme, etc. Els atractius fruits, com en el cas del vesc, ni tastar-los! Són purgants i vomitius dràstics i poden ser mortals si són consumits per infants.