Roselles.
No cal
donar massa
trets característics per descriure la rosella o roella (Papaver rhoeas), ja que
és ben coneguda de tothom. Confinada sempre a ambients ruderals i agrícoles,
especialment camps de cereals, tant ella com el paisatge amb què s’associava
han patit força els efectes dels herbicides, de tal forma que ja no és fàcil
contemplar embadalits els camps daurats esquitxats per la sang de les seves
flors.
Els pètals medicinals són els que corresponen a l’espècie densament vermella.
Es recullen i s’assequen ràpidament, tenint molta cura de remoure’ls per evitar
les floridures. Són pectorals, antiespasmòdics i sedants, amb lleus trets
narcòtics (cal no oblidar el seu parentesc amb l’opi). Es pot prendre en forma d’infusió o de xarop per
tractar la tos, la bronquitis i les angines, sola o associada amb altres flors
bèquiques, com la violeta o la malva. Aquesta infusió o la cocció de les
càpsules dels fruits també es poden prendre de nit en cas d’insomni i
nerviosisme, sol o combinat amb llúpol o valeriana.