Fulles de llorer.
Si bé el llorer (Laurus nobilis) no és una planta
autòctona, la seva presència més que freqüent en horts i jardins fa que la
recol·lecció de les fulles i fruits sigui fàcil. Les fulles llustroses,
perennes, dures i aromàtiques són àmpliament conegudes per les seves
aplicacions en la cuina mediterrània tradicional. Quant als fruits, d’una mida
de cirera petita, són de color negre i amb una llavor. El llorer ha estat al
llarg de la història un element mitològic important: corona dels herois romans,
consagrat a Apol·lo i símbol ritual dels oracles de Delfos.
Les fulles es poden recol·lectar tot l’any i en infusió
són molt indicades en trastorns digestius per calmar els espasmes, evitar els
gasos i estimular les secrecions gàstriques. També es poden elaborar locions
per fer friccions en cas d’artritis, reumatisme, etc. En aquest cas, però,
resulta una millor opció l’oli que s’extreu dels fruits bullits, amb els quals
s’elabora la tradicional mantega de llorer, miraculosa per a les articulacions
adolorides.