Cinc-en-rama per a llagues i ferides

Flor del cinc-en-rama.



El cinc-en-rama (Potentilla reptans) és una herbàcia perenne coneguda a les comarques tarragonines amb noms ben diversos: peu-trist, fragassa, maduixera borda, etc. Es va arrossegant per terra tot seguint l’allargament del rizoma, dels nusos del qual van brotant les fulles que s’aguanten sobre un llarg pecíol i que tenen un limbe completament partit en cinc folíols ovalats i dentats. Les flors, amb cinc pètals d’un groc vistós, s’aixequen solitàries sobre llargs peduncles a partir dels nusos del rizoma. És una herba que necessita humitat i és freqüent en prats, vores de rius i recs, sotabosc humit, etc.

Es recol·lecta el rizoma a partir de setembre i se n’aprofita la cocció sobretot per via externa. Així, les seves propietats astringents i antisèptiques el fan útil per desinfectar i cicatritzar llagues de la boca, ferides, petites hemorràgies, genives sagnants, etc. També s’hi poden fer gàrgares per als mals de gola. Per via interna, la cocció o la maceració amb vi va molt bé en casos de diarrea o còlon irritable, tot i que l’han d’evitar els malalts amb estómac massa sensible.