Mata de murtra.
La murtra (Myrtus communis) és un
arbust aromàtic de fulles petites, oposades i lanceolades. Tenen un color verd
viu i llustrós i desprenen una agradable fragància quan es toquen amb les mans.
Les flors són blanques, amb cinc pètals arrodonits i nombrosos estams
groguencs. Els fruits són unes baies petites i negroses, de gust molt aspre i
utilitzat a Còrsega per fer licors digestius. Es cria espontàniament en
ambients secs i càlids, però ací i allà, de forma dispersa i aleatòria. Es pot
trobar, per exemple, en els penya-segats calcaris de la nostra costa, en els
marges d’alguns rius eixuts, en els serrets de la Roca de Mont-roig, etc.
La murtra ha estat una planta
simbòlica des de temps molt antics: les corones dels poetes i dels herois, les
ofrenes als morts, les garlandes de les núvies es feien amb les seves fulles.
Aquestes posseeixen essències antisèptiques, balsàmiques i astringents. Ajuden
a combatre els processos inflamatoris de les vies respiratòries: constipats,
bronquitis, tos, sinusitis, etc. Es poden prendre en infusió, en forma de xarop
o també en forma de bafs, com les fulles d’eucaliptus.