Flor de la malva (Malva silvestris).
La malva (Malva silvestris) és una
herba ben coneguda, que es fa en ambients humanitzats, vores de camins,
conreus, escombraries, sòls nitrificats… Les fulles tenen llargs pecíols i són
lobulades i una mica dentades. Les flors tenen cinc pètals amples i oberts, del
típic color rosat-malva. És essencial guiar-se pel calze per no confondre’s amb
altres espècies de la mateixa família: en el cas de la malva veritable, a sota
dels cinc sèpals hi ha tres folíols molt estrets i més petits que els sèpals.
Les flors de malva són calmants de la
tos; es prenen en infusió, soles o combinades amb altres flors pectorals, com
les de rosella, violeta, borratja o blenera. També les fulles fresques, xafades
amb oli, es poden aplicar en cataplasma per calmar la irritació de picades, en
cremades, grans, furóncols, etc. Les fulles i brots tendres són comestibles i,
antigament, es consumien com una verdura.