Aranyoner: la mare del patxaran

Aranyons.



A finals d’estiu, amatents a l’inici de les migracions hivernals, les nostres bardisses es van omplint de fruits. Per les vores de bosc, marges de camins i fondalades de torrents verolen cap als vermells, els blaus i els liles una munió de fruits: les móres dels esbarzers, les cireretes de pastor de l’arç blanc, els ginebrons de càdecs i ginebres, els grataculs dels rosers silvestres, els raïms de l’arítjol, els aranyons dels aranyoners i les baies fosques de sanguinyols, oliveretes i roldors. Es disposen a omplir el pap dels estols d’ocells que arriben o que marxen, uns amb la necessitat d’emmagatzemar reserves per al llarg viatge que han d’emprendre, altres esprimatxats i famolencs després d’haver-lo finalitzat. Amb aquesta generosa alimentació, els arbustos asseguren la dispersió dels seus gens dins de les granes i pinyols que s’evacuaran amb els excrements.

Quasi tots aquests fruits van ajudar l’ésser humà a sobreviure durant els llargs hiverns d’aquelles èpoques en què l’agricultura i la ramaderia encara no s’havien patentat. Més tard, el seu ús va passar a formar part del gaudi sibarita de licors, xarops i melmelades. Com exemple d’aquest festival de la tardor que s’apropa, avui citaré l’aranyoner (Prunus spinosa). Aquest arbust de punxes considerables i floretes blanques i atapeïdes produeix fruits d’una aspror extrema, incomestible. Aquesta astringència s’ha aprofitat, amb la corresponent addició de sucre, per fer coccions amb què curar llagues i infeccions de boca, per fer xarops contra la diarrea i, sobretot, per fabricar un licor digestiu: el patxaran. El seu color roig i brillant i el seu gust amb notes àcides i dolces procedeix de la maceració en alcohol o aiguardent dels aranyons, fruits globulars de color blau fosc, que podem trobar fàcilment en les nostres excursions per la muntanya mitjana. No n’abuseu! Els ocells també els necessiten.

Aranyoner en flor.