Regalèssia per a la tos

Flors de la regalèssia.


Acostumats a prendre cada vegada més aquesta planta en la forma i el color amb què se’n presenta l’extracte, quasi hem oblidat que no fa gaires anys era costum entre la canalla de mastegar durant hores els bastonets dolços que es tallaven dels seus llargs rizomes. La regalèssia (Glycyrrhiza glabra) produeix, en efecte, en els indrets en què pot expandir-se, un llargs rizomes llenyosos dels quals creixen tiges erectes i poc ramificades, amb fulles compostes i inflorescències liles de petites flors papilionàcies, de color i forma semblant a altres lleguminoses com l’alfals. El seu hàbitat preferit són les vores argilosos de rius amb cabal permanent que conformin sòls profunds i humits. La ribera del riu Ebre és, doncs, l’indret on es podrà trobar amb més facilitat, tot i que també apareix de forma escadussera en altres dels nostres rius menys cabalosos.

Els rizomes es tallen quan ja tenen un gruix de quasi un centímetre. A més de consumir-se com feien els infants d’abans, també es poden efectuar coccions tallant-los a bocinets. El líquid resultant es pot prendre per combatre la tos, la bronquitis, l’acidesa estomacal, l’estrenyiment i també les úlceres bucals i gàstriques. No cal dir que l’extracte negre de regalèssia es pot prendre amb efectes similars o millors, i tots coneixem una munió de pastilles de farmàcia que en contenen. Una advertència, tanmateix: les substàncies químiques de la regalèssia produeixen un increment de la pressió sanguínia si es prenen en excés, per la qual cosa no és un remei gaire adequat per a persones amb hipertensió.


Bastonets de regalèssia.