Sajolida per estimular

Tija de sajolida (Satureia montana).


La sajolida o saborija (Satureia montana) és un petit arbust, de 20 a 40 centímetres d’alçada, de la soca del qual broten cada any tiges verdes i erectes. Les fulletes són primes i agudes, oposades, amb cilis en tot el marge i amb minúsculs puntets que són glàndules d’essència. A l’agost i setembre, segons l’altura de l’indret, surten les flors, de color rosat o blanc, formant espigues folioses terminals i aromàtiques. És una planta pròpia d’ambients calcaris, una mica secs i assolellats, que ocupa des de la terra baixa fins a l’alta muntanya.

La infusió de la planta és tònica i estimulant, tant a nivell físic com psíquic, amb antiga reputació de planta afrodisíaca. També és antisèptica i digestiva. A casa nostra ha estat molt utilitzada per condimentar alguns menjars, especialment les olives, a les quals aporta, a part del seu aroma característic, unes no gens menyspreables virtuts carminatives (contra gasos intestinals).