Borratja: depurativa i digestiva

Flors de la borratja.



La borratja o borratxa (Borago officinalis) és una planta que es pot recollir ja pel mes de desembre. En aquesta època forma rosasses de fulles arran de terra tot aprofitant les vores dels horts o les zones ermes que disposen de certa abundor d’humitat i adob. Aquestes fulles són amples, arrugades, gruixudes i eriçades de pèls blancs una mica punxents. Quan s’acosta el bon temps, comencen a aixecar tiges tendres i grosses, també plenes de pèls, que acabaran en inflorescències de flors blaves i delicades, amb cinc pètals soldats, cinc sèpals peluts i estrellats i cinc estams negres grans i ajuntats.


Les fulles i les tiges són comestibles, depuratives, diürètiques i lleugerament laxants. Són bones per als estómacs delicats. En algunes comarques es cuinen com els espinacs i resulten una verdura laxant i de fàcil assimilació. En altres zones, com a l’Aragó, es conreen varietats més robustes de les quals s’aprofiten bàsicament les tiges o penques també en verdura. Més curiós és el costum nadalenc d’alguns dels nostres pobles d’arrebossar les fulles amb ou o llet i farina, fregir-les i edulcorar-les finalment amb aiguamel. Les flors reben el singular apel·latiu de flors cordials i la seva infusió es considera sudorífica, bona per a la febre, els estats gripals, constipats, tos, etc.