Flors de la borratja.
La borratja o borratxa (Borago officinalis) és una planta que
es pot recollir ja pel mes de desembre. En aquesta època forma rosasses de
fulles arran de terra tot aprofitant les vores dels horts o les zones ermes que
disposen de certa abundor d’humitat i adob. Aquestes fulles són amples,
arrugades, gruixudes i eriçades de pèls blancs una mica punxents. Quan s’acosta
el bon temps, comencen a aixecar tiges tendres i grosses, també plenes de pèls,
que acabaran en inflorescències de flors blaves i delicades, amb cinc pètals
soldats, cinc sèpals peluts i estrellats i cinc estams negres grans i ajuntats.
Les fulles i les tiges són comestibles,
depuratives, diürètiques i lleugerament laxants. Són bones per als estómacs
delicats. En algunes comarques es cuinen com els espinacs i resulten una
verdura laxant i de fàcil assimilació. En altres zones, com a l’Aragó, es
conreen varietats més robustes de les quals s’aprofiten bàsicament les tiges o
penques també en verdura. Més curiós és el costum nadalenc d’alguns dels
nostres pobles d’arrebossar les fulles amb ou o llet i farina, fregir-les i
edulcorar-les finalment amb aiguamel. Les flors reben el singular apel·latiu de
flors cordials i la seva infusió es considera sudorífica, bona per a la febre,
els estats gripals, constipats, tos, etc.