Gavarnera, font de vitamina c (Rosa sp.)

Grataculs.


El roser salvatge, dit gavarnera en alguns pobles de les nostres comarques, és un arbust que en els primers mesos de l’hivern encara es pot descobrir entre marges, vores de barrancs i clarianes de boscos, adornat d’una munió prodigiosa de robins incandescents. El parent humil de la família de les pretencioses roses es presenta, com elles, esquitxat de punxes i branques sarmentoses, però les flors són senzilles, amb pètals d’un rosa pàl·lid. Els aparents fruits vermells són en realitat els calzes madurats, que guarden unes llavors dures i rodejades de pèls rígids.

Els fruits dels rosers s’anomenen grataculs, al·ludint a la coïssor que els pèls provoquen quan els mengem sense separar-los de l’agradosa polpa o bé quan queden, per broma o per descuit, entre la pell i la roba. Els fruits lliures de pèls i llavors són una font de vitamina C i es poden menjar frescos o en forma d’original compota (amb sucre, aigua, poca cocció i ben triturats). Els pètals de les flors i les fulles són astringents i es poden utilitzar per rentar ferides o en cas de diarrea.