Mata de calèndules.
La calèndula (Calendula officinalis) és coneguda a les
nostres comarques per molts altres noms populars: boixac, goja, pets de frare, joans, etc. És una planta anual de jardí que es troba fàcilment en
els nostres pobles, escapada de torretes o parterres, en un raconet de l’hort,
en un marge de la carretera … Humil i soferta, ofereix ja en ple hivern
l’esclat de les seves grans flors grogues o ataronjades. Les lígules o pètals
aguanten en el centre corones de pistils que posteriorment es convertiran en
fruits encorbats i eriçats de pues per facilitar la seva dispersió, tot
enganxant-se al pèl dels animals.
La calèndula és una de les
plantes remeieres antigues que ha obtingut més èxit en la farmacopea oficial i,
avui dia, forma part de múltiples preparats farmacèutics i cosmètics per a la pell. Els pètals,
recol·lectats i assecats amb rapidesa, s’utilitzen per confeccionar extractes,
olis, cremes i tintures per a moltes afeccions de la pell. És un òptim remei
per als fongs, desinflamatori, calmant i antisèptic. Tant la seva infusió com
altres preparacions casolanes (pomades, olis…) es poden aplicar en cas d’èczemes,
picades, irritacions, cremades i problemes de la pell. La seva infusió és
també útil per a inflamacions dels ulls i conjuntivitis. Les seves propietats
antiinflamatòries i astringents es poden reforçar combinant-la amb camamilla i plantatge.