Saüc pudent: per a les contusions i dolors

Mata de saüc pudent.


Es tracta d’una planta herbàcia de llargs rizomes que rebrota cada any tot formant tiges altes i robustes que aixequen al capdamunt amples corimbes de flors blanques. Les fulles són grans i compostes i desprenen una olor forta. A finals d’estiu, apareixen els fruits, unes baies negres que deixen anar un suc vermellós que va ser utilitzat com a colorant en l’antiguitat. El nom de saüc pudent fa referència a les semblances que té amb el saüc normal, tant per les fulles, les flors o els fruits. Per això és important distingir-los ja que el pudent no està exempt de toxicitat. Cal tenir en compte, per aclarir dubtes, que el benaurat saüc és un arbre o arbust de troncs llenyosos, mentre que el saüc pudent només té tiges herbàcies i rígides que moren cada any i desprèn una olor més aviat desagradable. És una planta que a les nostres comarques creix en sòls fèrtils i humits, més aviat argilosos, prop de pobles de muntanya, de rierols, de fonts, de marges de camins.

A nivell extern, les fulles són cicatritzants i desinflamatòries i resulten un remei d’emergència en cas de contusions, esquinços, cremades, llagues, mossegades d’animals. Es xafen i s’apliquen en forma de cataplasma sobre la zona afectada. També es poden coure en aigua i aplicar a llagues i ferides. Igualment se’n pot fer un ungüent amb oli i cera, per a inflamacions, dolors, gota, etc. Els fruits són tòxics i per això és important no confondre’ls amb els del saüc ver, que tenen meravelloses propietats medicinals. A nivell intern, la cocció de fulles i arrels és purgant. En temps en què no existien els insecticides, s’arruixaven les habitacions amb el líquid de la cocció de fulles de saüc pudent per eliminar mosques i altres insectes.

Fruits de saüc.