Esbarzer: molt més que móres

Móres.


Qui no s’ha embolicat i punxat alguna vegada amb les traïdores tiges d’un esbarzer (Rubus fruticosus), la típica liana mediterrània de bardisses, marges de bosc i de riu, vores de camins i conreus abandonats? En qualsevol indret amb certa humitat i ombra, l’esbarzer intentarà ocupar els espais lliures, arrossegant-se per terra, grimpant per les branques d’altres arbres, ocupant marges i parets de masos abandonats. Malgrat el comprensible odi que desperta en els pagesos que s’han de barallar amb les seves indomables tiges, la seva utilitat en l’ecosistema mediterrani és enorme, ja que conforma espais protegits i de difícil accés on podran fer nius els ocells i caus els mamífers. A la tardor, a més, els oferirà generosament una gran abundor de fruits, de gran importància per a la seva subsistència i les seves migracions.

Les aplicacions remeieres per als humans comencen en els fruits, que podem menjar frescos i turgents de la pròpia planta, però també en forma de melmelades, sucs i confitures. Les propietats antioxidants dels fruitets de colors liles i blaus estan més que demostrades. Per altra banda, les fulles es poden prendre en infusió, la qual agafa un gust lleugerament amarg que recorda algun tipus de te. És una preparació que pot servir de complement als diabètics per controlar els nivells de sucre i també per a curar la diarrea pel seu caràcter astringent. La seva cocció serveix per fer gargarismes contra les angines, genives sagnants o llagues bucals. I tot plegat, sense oblidar que els brots tendres d’esbarzer es poden menjar com espàrrecs, una mica pelats, arrebossats i fregits.