Espunyidella groga: el quallallet olorós

Espunyidella groga.


Si caminem un dia d’estiu pels prats de les nostres muntanyes mitjanes, és possible que ens arribi a l’olfacte la sensació perfumada de mel i de cera que emana de l’espunyidella o espunyidera groga (Galium verum). Cerquem pel voltant i veurem que, ací i allà, s’aixequen entre les herbes uns densos raïms de minúscules flors grogues, sobre tiges febles i bellugadisses. Cada una de les floretes està formada per quatre pètals en creu i les fulletes, primíssimes, s’agrupen en verticils estrellats de sis a dotze, al voltant dels nusos de la tija. La floració s’allarga durant tot l’estiu a partir de Sant Joan, d’on ve el nom de hierba sanjuanera que se li dóna en alguns llocs d’Espanya.

Dues etimologies ens poden orientar sobre els usos particulars d’aquesta planta. Per una banda, el nom de quallallet fa referència a l’ús que se’n feia per quallar la llet: en realitat hi ha plantes millors per fer aquesta feina, però si s’hi combina l’espunyidella, el formatge assoleix un color i un gust molt característics. Aquesta facultat és també útil per quallar o coagular la sang, en cas de ferides o de petites hemorràgies, d’on procedeix un altre nom català ben orientatiu: herba de talls. A nivell intern, la seva infusió es considera antiespasmòdica i diürètica i en altres èpoques es donava en cas de crisis convulsives i epilèpsia.