Ginebre per a l’aparell urinari

Mata de ginebre.


El ginebre (Juniperus communis) creix en la muntanya mitjana de les nostres comarques, gairebé sempre com un arbust, però, de fet, pot arribar a formar arbrets de fins a sis metres d’altura en regions i països de millors condicions climàtiques i menys pressió forestal. És una planta que fuig de l’excessiva calor però, en canvi, és una de les plantes més resistents al fred i a l’altura, abatent les seves rames i arraulint-se contra el sòl, deixant que la neu el cobreixi com un paraigua protector i acompanyant el pi negre i el neret en les darreres incursions de la vegetació en l’alta muntanya pirinenca. Les fulles són com petites agulles d’un verd fort i amb una ratlla blanca al seu revers. Aquesta característica el diferencia del seu cosí, el càdec, més adaptat a la calor mediterrània, i que presenta dues ratlletes blanques a les fulles. Els fruits del ginebre, anomenats ginebrons, són boletes de color blau negrós quan són madures i tenen un gust aspre i agredolç (les del càdec són de color vermellós-marronós).



Els ginebrons van ser considerats a l’edat mitjana una panacea i servien de remei per a desenes de dolences. Les més comprovades són les seves propietats diürètiques, aperitives i antisèptiques. Així doncs, s’utilitzen per a infeccions del sistema urinari, com la cistitis, tot i que el seu ús perllongat pot produir irritacions contraproduents. A nivell extern, serveixen per rentar i desinfectar ferides. Tenen també propietats digestives i carminatives, és a dir, que ajuden a combatre els còlics i els gasos intestinals. També tenen usos culinaris, per exemple per a la fabricació de xucrut o col fermentada, embotits, guisats de carn, etc. Amb la seva destil·lació donen a la ginebra el seu aroma característic. L’oli essencial de ginebre té aplicacions externes per alleujar els dolors de les articulacions i neuràlgies. L’ús d’aquesta planta és desaconsellat en cas d’embaràs i inflamacions del ronyó.