Verdolaga: una senyora amanida

Verdolaga.


La verdolaga (Portulaca oleracea) és una “mala herba” que s’escampa pels horts cap a finals d’estiu, cobreix el terra amb les seves tiges esteses, plenes de fulles carnoses, sense pèls i que deixen anar un suc gelatinós si es premen amb els dits. És una planta anual, procedent de l’Orient i que s’ha reproduït incontroladament en el nostre país gràcies a les nombroses llavoretes que cada petita flor és capaç de produir. Tinguda pels pagesos en poca estima per la competència que provoca sobre les plantes conreades en regadiu, ha perdut el prestigi d’antany que fins i tot li valgué apel·latius tan pomposos com enciam de senyor, fent referència al seu valor alimentari. És una llàstima que ara que s’han posat tant de moda altres plantes silvestres com els créixens o les ruques, aquesta encara hagi d’esperar a rebre l’atenció dels cuiners famosos per incorporar-la a les vistoses amanides de la nova cuina.


La verdolaga es pot menjar en amanida o en minestra i resulta una font important de vitamina C, lleugerament laxant, depurativa, diürètica i calmant de les irritacions de les vies urinàries. S’utilitzava també a nivell extern en forma d’emplastre contra les inflamacions i dolors de cap, ulls i altres parts, formant part de receptes complexes com l’ungüent de carbassa per refrescar i calmar les inflamacions.