Farigola: una farmaciola a casa

Mata de farigola.


Encara no havia fet esment de la panacea mediterrània més nostrada i més humil. Tal com acostuma a esdevenir a totes les cases, allò que es té més a prop, més segur i més quotidianament reconegut, acaba essent objecte de la indiferència i de la vulgaritat. I en canvi, aquest petit arbust, de fulles i flors petites, resulta petit en tot menys en les seves propietats. Mentre el nom de farigola és el nom comú a les terres del Camp, s’utilitza el nom de timó (del llatí Thymus vulgaris) cap a les comarques més meridionals i occidentals. Es dispersa abundosament en qualsevol indret assolellat, argilós o calcari, relativament sec, amb preferència pels espais oberts i poc arboris, entre els quals escampa el seu particular perfum.

Tant la planta fresca o seca com les essències que se n’extreuen (timol i altres) han estat utilitzats en medicina, en perfumeria, en química, a la cuina, etc. La cocció o infusió de la planta és antisèptica, antispasmòdica, digestiva, cicatritzant… i en cada poble del país hi ha aplicacions ancestrals que podrien omplir llibres. De totes elles, ens quedem amb el seu benèfic ús en cas de digestions pesades o inflamacions estomacals, en malalties respiratòries (grip, bronquitis, tos…), per desinfectar llagues, picades o ferides. Això sense oblidar el seu ús a la cuina mediterrània per aromatitzar estofats i rostits, olives i sopes. Aprofitem ara que ve la Pasqua i estan les mates en plena floració per fer-ne una mesurada provisió. Ah! I sobretot sense arrencar-les d’arrel perquè puguin tornar a rebrotar!