Codony: un perfumat astringent

Codonys.


El codony és a casa nostra molt més conegut per la seva dolça forma de conservar-lo: el codonyat. Una preparació amb sucre que permetia, no sols combatre’n la desagradosa astringència, sinó també allargar-ne el consum durant els mesos d’hivern, en èpoques en què mancava la presència de fruita fresca. Els fruits del codonyer (Cydonia vulgaris) foren ja molt estimats pels grecs, equiparats a les mitiques pomes d’or del jardí de les Hespèrides i representats en els relleus del temple de Zeus a Olímpia. Pel seu agradable perfum, els codonys foren símbol de les ofrenes d’amor i dels rituals de noces. Això sense oblidar el tradicional costum de posar-los als armaris per perfumar la roba, en aquells feliços dies en què les al·lèrgies i les aromes químiques encara no s’havien inventat.

A més del seu ús alimentari, en compota, al forn o en forma de codonyat, aquest fruit ha estat utilitzat per la medicina popular pel seu potent caràcter astringent. Sense arribar a les exageracions de la medicina antiga, en què es considerava la panacea contra tot tipus de verí, la maceració en vi i la cocció amb aigua, en forma de xarop o de gelea, serveix per fer gargarismes i glopeigs contra les angines, les genives inflamades o les llagues a la boca. També es pot consumir el xarop que es fa amb el suc de la cocció i sucre per combatre episodis de diarrea. Les llavors senceres macerades en aigua produeixen una gelea mucilaginosa molt útil per a les inflamacions de la pell i dels ulls, per a les cremades, els penellons, etc.