Ortiga per mineralitzar

Mata dortigues.



No cal esforçar-se gaire per descriure les conegudes ortigues. La sentida fiblada que provoca el contacte amb els pèls urticants disseminats per fulles i tiges resulta un element prou convincent per resoldre qualsevol dubte sobre la seva identificació. Una subtil barreja química d’histamina i acetilcolina és la responsable de tals punxades. Ja des de principis d’hivern comencen a cobrir els sòls nitrogenats i humits, les ortigues petites (Urtica urens) en els conreus i erms de la Terra Baixa, mentre que l’ortiga gran (Urtica dioica) s’instal·la més en les zones muntanyoses, marges i bardisses.


Malgrat el seu reconegut inconvenient, l’ortiga resulta una planta molt recomanable per menjar com a verdura o per prendre’n el suc de la cocció en casos de convalescència, manca de certs oligoelements i minerals (ferro, calci, potassi, vitamina C...), anèmia, reumatisme, malalties hepàtiques, hemorràgies, menopausa i necessitat d’una depuració per a les malalties de la pell. La seva recol·lecció s’ha de fer amb guants i cal deixar que passin unes hores perquè perdin les seves picants facultats. Ah!, i per si us ortigueu, tingueu sempre a mà tres remeis d’urgència: els crespinells, les malves i la menta borda.