Carxofera per al fetge i el colesterol

Carxofera.


Ara en ple hivern la recol·lecció d’espècies amb virtuts medicinals no és la més adient. La carxofera, aquesta planta tan coneguda per la seva comestible inflorescència, en seria una de les excepcions, ja que és ara quan es troba en ple desenvolupament. Curiosament, i malgrat la inestimable virtut de les carxofes per la seva aportació de minerals i oligoelements a la dieta, són les amples i retallades fulles que surten de la tija les que tenen propietats medicinals.

La infusió d’aquestes fulles ajuda a la circulació de la sang, a la curació de l’arterioesclerosi i a l’eliminació del colesterol. També té una acció important en la protecció del fetge i en l’activitat de la vesícula biliar, essent molt recomanable per a casos d’hepatitis i d’insuficiència biliar. L’únic inconvenient d’aquesta planta és la seva gran amargor, per la qual cosa es recomana fer una barreja de carxofera (30-40 g per litre) amb menta, anís o plantes que millorin les qualitats organolèptiques de la infusió.