Julivert: més que un condiment

Fulles de julivert (Petroselinum hortense).


El julivert (Petroselinum hortense) és una de les plantes aromàtiques més utilitzades en el nostre país i forma part de les famoses picades amb què es condimenten paelles, estofats i guisats de tota mena. No és una herbàcia autòctona, procedeix del Mediterrani oriental, però és fàcil trobar-la naturalitzada entre marges i murs de zones rurals, habitades o abandonades. Com moltes altres umbel·líferes, té una arrel gruixuda de la qual surten les fulles tendres i aromàtiques. Al final de la seva vida (d’un any a dos), aixeca una tija robusta on s’insereixen delicats paraigües de petites flors grogoses i verdoses. Les petites llavors donaran origen espontàniament a nous brots de julivert.

Les fulles fresques i els fruits es consideren diürètics, digestius i aperitius, per la qual cosa el seu consum i la seva infusió es recomanen per eliminar toxines, alleujar els mals de ventre i els gasos intestinals, així com per desinflamar els òrgans interns en casos de reumatisme, artritis i gota. També és un bon remei d’emergència per a hemorràgies, picades i contusions, sobre les quals s’aplica un emplastre de fulles picolades. Les substàncies que conté, sobretot a les llavors, actuen sobre l’úter, amb capacitat per restablir o regularitzar la menstruació i calmar els dolors de la regla. No és estrany que aquestes virtuts, ja conegudes des de l’antiguitat, derivessin en aplicacions suposadament abortives i afrodisíaques. Cal també recordar la gran riquesa de la planta en vitamines (A i C), minerals (calci, ferro, bor) i antioxidants, que la fan molt recomanable en anèmies, en la menopausa i en períodes de convalescència.